CommonApp Form Errors

 

  1. "Invitation limit exceeded for AppID"
    WHY: The student already invited (ie. requested recommendations from) recommenders (ie Counselors or Teachers) from the CommonApp website itself, before they paired their account with BridgeU. The student doesn't have enough recommender "slots" left. These existing invitations need to be manually removed before we can invite more.
    SOLUTION: With Common App's recent update, applicants reporting this type of error can self-serve in the application by clicking on the trash can icon on their Rec & FERPA page.
    mceclip0.png


  2. "Recommender Email: ___ is already registered as Common App Recommender so can't be invited from here"
    WHY: Recommenders can't write recommendations both within the BridgeU integration and outside it (ie directly through the CommonApp Website). So to invite them into BridgeU as a recommender, we need to get them removed as a recommender from the CommonApp Website.
    SOLUTION: Send a message to hi@bridge-u.com and we will be happy to assist you with this issue.

     mceclip0.png

  3. Relationship context: Validation Failed
    Volunteer service description: Validation Failed

WHY: Error served from Common App. Text limit of 100 characters. 
SOLUTION: Edit text to remove to just 100 characters and you can send.

4. Upload exceeds size limit for QuestionId: ____

WHY: There is a file (probably School Profile, but could also be a transcript or recommendation) whose size exceeds 2mb
SOLUTION: Reduce file size, then delete the file and re-upload. If you want to confirm which file is at fault, send us a message on livechat or to hi@bridge-u.com

5. Teacher Recommendation (TR) fails to send with generic "Something went wrong" error.

WHY: The University only accepts a maximum number of teacher recommendation letters.
SOLUTION: To see if this is the case, check the CommonApp Min/Max Teacher Recommendations , and find the university in question. Check column D: Max Teacher Evaluation.

6. ED1 Form: "An unknown error occurred, please contact support".

WHY: One reason this can occur is if the student does not have any applications with an ED1 deadline in their colleges list in the Common App.
SOLUTION: Double check that the correct deadlines are all in place. The student needs to update the college that they are applying to ED1, then sync their BridgeU<>Common App pairing.
[Note: Even if there is an ED1 showing in BridgeU, you may need to sync again, in case the Student has recently switched away from that ED1 deadline choice but not synced since that switch]

7. Teacher Recommendations error when saving: OTHER GRADES TAUGHT: VALIDATION FAILED 

WHY: The number of text characters alowed has been exceeded.

SOLUTION: This field has a maximum value of 30 characters. Make sure it is at 30 or less

 

8. "File" or "Invalid PDF File"

WHY: The PDF file has been damaged or corrupted at some point. Usually happens with teacher recs. Firstly check that the file is under 2MB and has no password encryption.

SOLUTION: Download the file, open, print and save as pdf and re-upload that pdf.

 

 

Was this article helpful?
0 out of 0 found this helpful